Halloween-temafest – inspiration og ideer


I Danmark, hvor vi går så meget op i at hygge, vinder traditioner hurtigt indpas blandt os mennesker. For traditioner er mere eller mindre lig hygge – uanset om de har amerikansk afstamning eller ej. Valentine’s Day og Halloween er i høj grad blevet fast inventar i vores kalender, for enhver anledning til hygge og samvær er velkommen.

I denne artikel ønsker vi at give dig inspiration og idéer til din næste Halloween-temafest. Vi tager udgangspunkt i en gængs temafest, hvor du kan overføre nogle af eller alle idéerne til flere forskellige fester – til den børnevenlige fest i hjemmet, til gymnasiefester eller til en fest på arbejdet.

Sådan arrangerer du en fantastisk Halloween-fest

Når du planlægger din temafest, er det selvfølgelig afgørende, at du tilpasser festens æstetik med deltagerne.

Før festen: Invitationer og dekorationer

Det gælder om at sætte stemningen, og selvom vi aldrig vil kunne ’tvinge’ vores gæster til noget, kan vi godt klarlægge festen og vores forventninger dertil – og vi skal gøre vores gæster den tjeneste at give dem tid til at kunne forberede sig. Den første mulighed, vi har for at gøre netop det, er invitationen.

Du kan udforme dine invitationer på utallige måder, og når Halloween først nærmer sig, er der som regel masser af pynt som klistermærker og den slags, der til sammen kan udforme en rigtig flot og stemningssættende invitation. Du kan fx starte med at skære sort karton i former som hekse, spøgelser, edderkopper eller flagermus – eller som græskar, hvis du vælger orangefarvet karton. Påsæt et passende klistermærke, vedlæg et lille skelet eller en edderkop af plastik – du kan også gå all in og købe slim på dåse og levere invitationen i selve slimen.

Regner du med, at udklædning vil være enormt vigtigt for din fest, så husk at skrive det i din invitation – det er ikke sikkert, alle har et kostume liggende.

Dekorationerne er nok det mest toneangivende aspekt til din fest. Med de rette omgivelser vil din fest bestemt sætte de rette rammer og den bedste stemning. Det hele kommer an på, hvor meget plads du har, og hvor meget energi du ønsker at lægge i projektet – men hovedreglen ved Halloween er, at det faktisk kan ikke tage overhånd. Her får du nogle gode fifs til, hvordan du kan dekorere i rigtig Halloween-stil:

  • Græskar, græskar, græskar! Udhulede og dekorerede græskar er om noget Halloweens største kendetegn, og med et lys i midten vil græskarrene skabe den helt rigtige vibe. De kan placeres både udvendigt og indenfor, og du kan eventuelt bede dine gæster om at medbringe egne græskar for at øge antallet af græskar. Dette er også en kærkommen lejlighed til at kunne kåre det bedste græskar. Enten kan I dekorere til festen, ellers kan du bede om, at græskarrene ankommer udhulede og dekorerede.
  • Halloween er mere råt (og af og til makabert), så hvis du vil dekorere med blomster, er det en god idé at køre med sorte blomster – gerne visnede. Du kan også bruge tjørne og fx sorte sløjfer til at binde blomsterne sammen.
  • Farverne sort og orange kan med nemhed gå igen ved hjælp af balloner og stearinlys.
  • Du kan skabe uhygge med selvlysende skeletter, der hænger på vægge, døre eller fra dørkarme i en snor.
  • Et rum kan blive virkelig dynamisk og uhyggeligt ved pynte det med ’edderkoppespind’ ved at hænge snor op på kryds og tværs af lokalet.
  • Der er des mere et utal af uhyggelige rekvisitter, der både kan købes eller laves selv – fx kan du sætte hænder på spejle eller lave blodige blodspor, du kan købe plastikskeletter og andre gruvækkende skikkelser.

Du kan lave afskårne hænder ved brug af plastikhandsker og gul og rød frugtfarve – fyld handskerne med vand og frugtfarverne og frys dem ned. Husblas kan også bruges til at skabe en mere troværdig hånd (ca. 20 blade husblas til en liter vand), dog skal handskerne ikke fryses, men på køl i et par timer.

  • Afhængig af omstændigheder og budget er en røgmaskine desuden et nærliggende aspekt, der vil gøre en stor forskel for festen.

Til festen: Mad og drikke

Med festens forplejning er der rig mulighed for at introducere uhygge – og humor ikke mindst.

Atter engang er græskarret et godt sted at begynde. Du kan nemlig bruge kernerne som snacks ved at riste dem, og så kan du bruge det udhulede græskar som en punchbowle. En anden idé til en punchbowle er at få fat i noget tøris, for det afgiver røg, og du kan derfor lave en ’heksebryg’. Græskarret kan generelt bruges som en skål – fyld det med en dip og sæt en skål med chips og/eller grøntsager ved siden af, så folk kan dyppe og smage efter behag.

Selvom vi ikke anskuer mad som majs eller gulerødder som værende uhyggelige, kan vi hurtigt forvandle dem til nogle lidt makabre spiseoplevelser. Det er fantasien, der sætter grænser, og hvis du først siger til folk, at noget ligner noget, så vil de sikkert være enige. Med lidt snilde kan du nemlig få majs til at ligne tænder, og babykarotter kan komme til at ligne barnefingre. Rottehjerner kan du lave af små frikadeller, og ud af en spaghetti bolognese kan du fremstille en orme-gryderet.

Til festen: Lyd & Look

For at det hele skal gå op i en højere enhed, vil det være enormt effektfuldt at skabe et stemningsfyldt og tematisk lydbillede. Derfor er det en god idé at planlægge en playliste af Halloween-relevant musik. Michael Jacksons ”Thriller” og titelsangen til ”The Adams Family” er nærmest Halloweens kendingsmelodier, og du kan med fordel udforme din playliste derudfra. Tjek gerne Spotify, der utvivlsomt vil have lister til enhver slags fest, lige fra børnefesten til den vilde gymnasiefest.

En stor del af Halloween er selvfølgelig udklædningen, og der er et virvar af muligheder, der inkluderer alt fra superhelte til seriemordere. Der er ingen grænser, men selvfølgelig skal kostumet være passende til festen – det udfordrende sygeplejerskekostume skal nok erstattes af et zombie-sygeplejerskekostume.

Det er nok de færreste, der tager til Halloween-fest uden kostume, men som vært af en Halloween-temafest kan det være en god idé at have ekstra kostumer på hånden.

Men hvad er Halloween, og hvorfor er det, vi skal have kostumer på? Det kan faktisk også være godt at vide, når du skal give dig i kast med planlægningen – for baggrunden sender ekkoer op igennem historien og forklarer, hvorfor tingene er, som de er.

Hvad er Halloween?

Os danskere kender for det meste Halloween fra amerikanske film og tv-serier, og dermed kan vi nemt genkende ’looket’. Vi ved, at det handler om græskar, uhyggelig udsmykning og kostumer, men ved vi også hvorfor eller hvordan vi finder vejen derhen?

Halloween er en sammenblanding af keltiske og katolske skikke. Vi kan spore Halloween til kelterne i jernalderen, der fejrede Samhain (deres nytår) sidst i oktober – nytårsfesten indebar en fejring af høsten samtidig med, at de afdøde blev æret. Samhain satte hverdagen på hold, da det var en højtid af stor betydning, og kelterne havde en lang række traditioner til at markere dagen. For at give plads til genfødsel og frugtbarhed udrensede de ’alt det gamle’ med et bål, og kelterne klædte sig ud for at gøre afstanden mellem de to verdener af henholdsvis døde og levende kortere. I en højtid, hvor de døde og de dødes verden var central, var det dog også vigtigt at skelne mellem de døde og genfærd, og kelterne lavede lygter ud af udskårne roer og satte lys i for netop at holde genfærdene væk. Roerne er sidenhen blevet til udskårne græskar, da traditionen kom med irere og skotter til USA, og af mangel på roer måtte de ty til de store, orange græskar i stedet – på fordelagtig vis var de dejligt nemmere at udskære end roerne.

Det er den katolske fejring af helgene, der har endt med at give navn til højtiden, som vi kender den i dag. Allehelgensdag, som vi kalder den katolske højtid på dansk, bliver fejret nogenlunde samme dag som Samhain, og der er med årene sket en sammenkobling af de to højtider. All Hallows Eve (Allehelgen) blev forvandlet til Halloween, og ligesom julen også er blevet forvandlet fra en hedensk midvinterfest til en kristen højtid, er det mere eller mindre det samme tilfælde for Halloween.

Det er dog ikke det kristne element, der kendetegner Halloween i dag. Det er mere uhygge, slik og gøgl, en god undskyldning for at klæde sig ud og en god undskyldning for at holde en god fest. I en periode af kalenderåret, hvor der ikke er ret meget andet at fejre, er Halloween blevet en ganske belejlig anledning til at hygge omkring et græskar eller feste iklædt enten de mest makabre eller lækre kostumer.

Recent Content